Paniek weg!        Hoe kom ik eraf?

Paniek weg!
Hoe kom ik eraf?

Paniek weg! Hoe kom je er nou eigenlijk vanaf?

Na het lezen van de vorige pagina's vraag je jezelf misschien af. Leuk al die feiten en ervaringen maar hoe kom ik er nou vanaf? Helaas is hier niet echt een simpel antwoord op te geven. Toch denk ik dat er een hoop gedaan kan worden om het proces positief te beïnvloeden. Vandaar dat ik hier aandacht ga besteden aan een aantal dingen die de genezing flink kunnen versnellen.

Psychische hulpverlening:

Uiteindelijk zal het voor een flink deel van de mensen die een angst- of paniekstoornis hebben zonder professionele hulp niet lukken om er af te komen. Laat het duidelijk zijn dat je hier echt geen schaamte voor moet hebben en je zult er achter komen dat er heel veel mensen zijn die bij een psycholoog of psychiater lopen. Het is belangrijk dat je niet ontkent dat je een probleem hebt want pas als je er open voor staat kun je er wat aan gaan doen.

Medicatie:

Ook medicatie kan nodig zijn. Het is bewezen dat de combinatie van medicatie en cognitieve gedragstherapie de beste resultaten geeft. Laat je altijd goed voorlichten over medicatie en stel er veel vragen over. Ze hebben altijd voor en nadelen en die moet je goed bespreken voor je begint. Bij deze problemen onderdrukt de medicatie de angst en paniek. Dit is op zichzelf geen oplossing maar een middel. Als je minder last hebt van je paniek kun je aan de slag met het verzamelen van goede ervaringen. Als je uiteindelijk zo ver bent dat je geen paniek meer ervaart kun je in overleg met de arts weer langzaam afbouwen. Houd er rekening mee dat dit niet in een paar maanden is opgelost. Het kost gewoon tijd voordat je genoeg positieve ervaringen hebt opgedaan om er vanaf te komen.

Daag je angst uit:

Je angst opzoeken en niet uit de weg gaan is een bewezen techniek. Hier zijn talloze varianten op verzonnen en ze hebben allemaal hun voors en tegens. Om je angst en paniek de baas te kunnen zul je op gepaste wijze je angst onder ogen moeten komen. Er ontbreekt aan deze techniek alleen nog iets waardoor de uitwerking minder is dan hij zou kunnen zijn. De bedoeling is dat je goede ervaringen opdoet door dat je ervaart dat je angst ongegrond is. Het probleem is echter dat bij een paniek aanval de angst per definitie ongegrond is en als je deze angst opzoekt je de paniek dus ook uitlokt. Nou is dat gecontroleerd uitlokken van paniek iets dat kan werken maar vaak is dat alleen maar een bevestiging dat het dus toch weer misgaat. Er is een andere manier om er mee om te gaan.

Doorbreek het patroon:

Bij een paniek aanval probeer je meestal om de paniek zo snel mogelijk te onderdrukken. Dit vooral omdat de angst bestaat dat je flauw valt of zelfs dood zal gaan. Voor je gevoel ligt de lat dus bij het bewust verliezen of het leven laten. Door een andere techniek toe te passen kun je er achter komen dat deze grens in werkelijkheid eerder is bereikt. Door actief je angst uit te dagen en te vragen om meer! Dit klinkt misschien raar omdat het eigenlijk het tegenovergestelde is van wat je wilt. Door je angst uit te dagen omarm je hem, zeg letterlijk en het liefst hardop als de situatie zich er voor leent “is dit alles wat je hebt??!”. Kom maar met meer, laat maar zien wat je in huis hebt. Als je licht in je hoofd ben zeg je “kan het nog lichter?!!”. Als je misselijk bent of een steek in je hart voelt vraag je om meer! De kans bestaat dat je angst iets toe zal nemen maar het bijzondere komt als je de grens hebt bereikt waar je lichaam niet nog meer gespannen kan raken.

De paniek kan op een gegeven moment niet erger worden en er gebeurt iets vreemds als je merkt dat het niet erger kan worden. Omdat je hebt gevonden waar de lat ligt zal de paniek vanzelf weer afnemen. Waarom? Omdat je nu weet dat de grens niet ligt bij de dood of het bewustzijn verliezen maar veel eerder. Weliswaar bij een heel naar gevoel van paniek en alle sensaties die je daar bij kunt ervaren, maar je weet dat er een punt is waar het niet erger zal worden en dit geeft vertrouwen! Als je dit regelmatig toe gaat passen zal je merken dat het vertrouwen zal groeien en de doodsangst die angst voor angst voed zal afnemen. Het proces van genezing zal inzetten als je begint met het verzamelen van positieve ervaringen. Het zal tijd kosten maar als je dit volhoud eventueel met psychische hulp en of hulp van medicatie dan neemt de kans dat je weer een normaal leven kan gaan leiden drastisch toe.

Hou vol:

Het belangrijkste is dat je moet volhouden. Je zult terugval ervaren dit hoort er bij. Ga niet bij de pakken neer zitten maar focus op je strategie en vertrouw erop dat het beter zal gaan als je volhoud. Het doorbreken van een patroon dat al jaren speelt en wat eveneens jaren heeft gehad om zich te nestelen kost tijd, energie, wilskracht en aandacht. Bekijk je vooruitgang niet over dagen of zelfs weken maar over langere tijd. Als de aanvallen langzaam in hoeveelheid afnemen zit je op de goede weg. Hou vol je kunt het!!! Velen zijn je voor gegaan en ook zij dachten dat het wellicht nooit meer over zou gaan.

Terug naar boven.