Paniek weg!        Hoe kom ik eraf?

Paniek weg!
Hoe kom ik eraf?

Wat je moet weten over angst- en paniekstoornissen:


Het leven van iemand die lijdt aan een angst- of paniekstoornis is soms net een rit in de achtbaan. Een wisselwerking van emoties, gedachtes, verwachtingen, angst, geestelijke en lichamelijke sensaties.

Angst zou een goede raadgever moeten zijn.

Angst en paniek zijn in een echt gevaarlijke situatie van levensbelang! Je bent dan alerter. Er ontstaat een probleem als je angst of paniek ervaart terwijl er geen reële dreiging is. In het geval van een echte dreiging, met als voorbeeld een bijna-aanrijdring, maakt je lichaam zich razendsnel klaar om te handelen. Als blijkt dat het gevaar is geweken klopt je hart nog even in je keel en voel je de adrenaline door je lijf stromen. Maar voor dat je het weet herstelt je lichaam zich en is de hele sensatie voorbij. Dit proces wordt automatisch geregeld en werkt normaal gesproken prima.

Als er geen echte dreiging is.

Bij mensen met een angst- of paniekstoornis werkt dit proces niet goed. Als je in paniek bent gaat je automatische piloot opzoek naar de oorzaak van die paniek. Als er helemaal geen aanwijsbare oorzaak te vinden is gaat deze net zo lang op zoek tot er een oorzaak gevonden is. Eerst scan je de omgeving af naar potentiƫle veroorzakers van de paniek. Als je daar niets vindt zoek je de oorzaak in je eigen lichaam en eventueel zelfs in je hoofd. Je blijft namelijk nog steeds op zoek naar de oorzaak van de paniek. Omdat de paniek je hele lichaam aanspant en klaar maakt voor actie en dit veel langer volhoudt dan normaal, krijg je allerlei sensaties die je vervolgens weer als oorzaak van de paniek kunt ervaren. Daar is ie dan: de vicieuze cirkel!

Zintuigen op hol geslagen

Daarbij werken je zintuigen op turbo als je in paniek bent en alles om je heen komt dus veel heftiger binnen dan normaal. Ook dit is weer nuttig als er werkelijk gevaar is en zal normaal gesproken snel weer verdwijnen als het gevaar geweken is. Maar bij aanhoudende paniek gaan die zintuigen al de sensaties die je voelt, hoort en ziet alleen nog maar versterken en wordt het dus van kwaad tot erger. Daar is ie dan: de paniekaanval! Voor een uitgebreide lijst met voorkomende sensaties/symptomen en uitleg klik op symptomen op de balk bovenaan.